Visst är det roligt att sy gardiner. Det är bara fanatsin som sätter gränser vad du vill uppnå. De vanligaste gardinerna är veckbandslängder, kanallängder eller öljettlängder.

Veckbandslängder

Du klipper bort stadkanterna på tyget.

Pressa in kanterna till en dubbelfåll ca 2 cm.

Sy med långa stygn.

Pressa ned ca 7 cm upptill för veckbandet. (Man bör ha lika mycket nedvik som veckbandet är för att undvika att man ser kanten.)

Nåla och sy fast veckbandet.

Mät ut hur lång gardinen ska vara, fållen bör vara 16 cm som du viker dubbel, 8 cm fåll. Pressa och sy med långa stygn.

Sätt upp gardinen med hjälp av fingerkrokar, 2 eller 4-finger. För glid eller skena, använder du fingerkrok för glid kommer gardinen upp mer och täcker en del av gardinringen. Använder du däremot fingerkrok för skena så kommer gardinen nedanför gardinringen. En smaksak!

Kanallängder

Du klipper bort stadkanterna på tyget.

Pressa in kanerna till en dubbelfåll ca 2 cm.

Sy med långa stygn.

Pressa ned ca 10 cm upptill på gardinen. Vik in fåll på nedviket.

Nåla och sy en kanal. Ca 5 cm rynkhuvud och 5 cm kanal.

Mät ut gardinen som ovan.

Öljettlängder

Du klipper bort stadkanterna på tyget.

Pressa in kanterna till en dubbelfåll ca 2 cm.

Sy med långa stygn.

Overlocka eller sick-sacka kanten upptill. Pressa ned ca 10 cm upptill på gardinen.

Nåla fast kanten. Börja markera ut var öljetterna ska sitta. Ca 5 cm från sidkanten och sedan med jämnt mellanrum. Man bör ha 10 st öljetter till en gardin som är 140-150 cm bred.

Rita av innermåttet på öljetten ca 3 cm ned från överkanten. Klipp runt efter markringen. Öppna sedan öljetterna och kläm ihop öljetten runt tyget. Klart.

Mät ut gardinen som ovan.

Kanalveckband

Är ett relativt nytt gardinband som är lika enkelt att sy på som vanligt veckband. Du behöver inga fingerkrokar utan du bara trär på stången direkt och vecken bildas av bandet. Snyggt och enkelt!

Knytbandslängder

Du syr på samma sätt som kanallängder men upptill syr du fast tunna knytband ca 10 st för en gardinbredd på 140-150 cm. Sedan är det bara att knyta upp gardinen runt stången. Antingen med en vanlig knut eller med en rosett. Lite vad du själv vill och hur ordentligt det ska se ut.

Hissgardiner, 1700-tals-gardiner och knythissgardiner är väldigt snygga och funktionella gardiner. Vi syr sådana gardiner på beställning. Vi ger också gärna råd när du själv ska sy.

Här ser ni en enkel variant på en knythissgardin. Man syr en kanal upptill och en kanal nedtill. Sätter upp gardinen på en stång och rullar upp så långt man vill ha den, lägg gärna i en rundstav nedtill för att få bättre stadga.  Ta gärna ett snyggt band och knyt fina rosetter.